Los Kyrkbyväg 72, 827 70 LOS info@lokattenwardshus.se

Att uppleva och besöka i Los och omgivning

Loos Koboltgruva

Loos Kobaltgruva
bild: Loosgruvan

Loos Koboltgruva ligger beläget mitt i Loos och är en förnimmelse av 1700-talets industriella framåtanda. 1751 blev Loos Koboltgruva världsberömd då vetenskapsmannen Axel Fredrik Cronstedt upptäckte ett helt nytt grundämne, metallen nickel. Ta dig ner i underjorden längs trätrottoarer och trappor, förflyttas 250 år tillbaka i tiden och upplev en genuin 1700-tals gruvmiljö.

Gruvan ligger på gångavstånd från Lokatten Wärdshus, besök gruvans hemsida för att boka en guidad tur!

Brynsågen

Brunsågen i Loos
bild: Loosgruvan

I trakten av byn Ryggskog väster om Loos har lerskiffer brutits sedan mitten av 1800-talet. På 1880-talet byggde Hans Gustav Borg den första vattendrivna brynsågen vid Österhocklan, ett biflöde till Voxnan. Först på 1930-talet började man driva även hyveln med vattenkraft. År 1940 byggde Herman Borg den nuvarande brynsågen och den gamla sågen revs.

Brynsågen ligger ca 6 km från Lokatten Wärdshus och är värd att besöka.

Fågelsjö Gammalgård

Fågelsjö gammelgård
bild: naturkartan.se

Fågelsjö gammelgård, även kallad gården Bortom Åa, är en av de sju hälsingegårdar som den 1 juli 2012 kom med på UNESCOs världsarvslista.  Kliv in över tröskeln i den mäktiga gården med anor från 1600-talets skogsfinska kolonisation, där allt är bevarat sedan flera generationer. Upplev hur livet tedde sig för en välbärgad bondefamilj. 

Fågelsjö gammelgård ligger ca 31 km från Lokatten Wärdshus och är värd att besöka, du kommer att förundras och överraskas.

Lotta-Boden

Lotta-Boden
bild: Lotta-Boden

Lotta-Boden startades 1996 och drivs av Lotta Persson, tillsammans med sin familj. Förutom bärförädling driver Lotta-Boden också en handelsträdgård, presentbod och matbod hemma på deras gård. Deras egentillverkade produkter har uppskattats av många genom åren och har prisats ett flertal gånger för ett innovativt och idérikt mathantverk.

Lotta-Boden ligger på gångavstånd från Lokatten Wärdshus, ett besök till Lotta-Boden rekommenderas varmt!

Bybastu

Los bybastu
bild: Loos Byaråd

Den första byggnad som skogsfinnarna såg till att uppföra, var en rökbastu. I bastun fanns ingen skorsten eller någon rökkanal. Istället lät man röken sippra ut genom dörrar och gluggar, samtidigt som man eldade. Först när röken var utvädrad slängde man vatten på de varma stenarna och tog sitt ett bad. Du kan hyra Byabastun av Loos Byaråd. Den ligger ett par kilometer norr om byn, placerad vid badplatsen vid Kvarnsjön. 

Bastun ligger ett par kilometer norr om Lokatten Wärdshus, läs mer om hur du kan hyra bastun för en dag.

Hamra nationalpark

Hamra National park
bild: Hamra nationalpark

Att vandra in mellan de gamla furorna är en resa bakåt i tiden, till skogen så som den en gång var. Här finns orörda myrar och lavbehängd gammelskog. Det finns träd som är över 400 år gamla. Du kan uppleva Hamras natur året om, i vandringskängor eller från släden i en hundspann. 2011 invigdes Nya Hamra nationalpark.

Parken ligger 30 km från Lokatten Wärdshus, besök parkens hemsidan för att se om vad parken har att erbjuda!

Biosfär Voxnadalen

Voxnadalen
bild: biosfär Voxnadalen

Unesco biosfärområde Voxnadalen ligger mitt i Hälsingland och mellersta Sveriges barrskogsbälte. Här rinner älven Voxnan som en livsnerv genom hela biosfärområdet och förenar de fyra kommuner kring älvens avrinningsområde. Landskapsbilden präglas av skog, blånande berg och de majestätiska Hälsingegårdarna som togs upp på Unescos världsarvslista 2012. 

Lokatten Wärdshus ligger mitt i området, besök hemsida om arbetet med biosfären.

Hälsningeleden

Hälsningeleden
bild: naturkartan.se

Hälsingeleden börjar söder om Bollnäs och slutar i Los. Sträckan mellan Los och Hedbäcken rustades 2017-2018. Från dammen vid Lossjön går en avstickare på 1,6 km till Sophiendal. Följ skogsbilvägen rakt fram. Här fanns under 1700-talet Sophiendals Blåfärgsverk och senare ett glasbruk som har koppling till Loos koboltgruva. Hälsinge- och Finnmarksleden är numera ihoplänkade på gruvstigen mellan Loos hembygdsgård och Loos koboltgruva.

Om du vid Furubergets skidbacke vandrar rakt fram på leden kommer du till Lokatten Wärdshus i 3 tre minuter.

Loos-Hamra fiskevårdsområde

Fiske
bild: Loos-Hamra fiskevårdsområde

Byarna Los och Hamra ligger i de natursköna gränstrakterna mellan Dalarna och Hälsingland med skogsälven Voxnan ringlandes rakt genom hjärtat på fiskevårdsområdet. Området erbjuder ett fint fiske både sommar och vinter i vildmarksartad natur. Vi har många vatten där man ofta är helt ensam under fisket. De populäraste fiskarterna är abborre, gädda, öring, harr, röding, sik och regnbåge.

Från Lokatten Wärdshus är det lätt att komma åt fiskeställen, du kan köpa fiskekort på internet eller hos Tempo och Lotta Boden

Los slalombacke vid Furuberget

Slalombacke Furuberget
bild: Loos-Hamra skoterklubb

Välkommen till Los slalombacke vid Furuberget. Här kan du åka slalom och njuta av en trevlig stund i backen. Skidbacken är utrustad med en enkel släplift och har belysning. Loos-Hamra skoterklubb hjälper Ljusdals kommun att driva slalombacken. Ett snösäkert och billigt alternativ för en skidhelg.

Los slalombacke ligger direkt bakom Lokatten Wärdshus och du hittar öppettider på Loos-Hamra skoterklubbs hemsida. Om du bokar hotellrum får du rabatt på dagspasset.

Längd­skidåkning

Längdskidor
bild: loos.se

Loos IF har 2024 olika längdspår igång.

  • Elljusspåret vid Nickelvallen, 2,5 km (skate/klassiskt)
  • Lilla ”teknikspåret”/skidlek på stadion, ca 0,2 km
  • Fotbollsplanen Nickelvallen, ca 350 m (klassiskt)
  • Myrspåret/Långspåret från Loos Camping, 9 km (klassiskt)

Spåren finns kvar så länge det finns snö att åka på och ligger nära Lokatten Wärdshus.

Sweden Husky Tours

Sweden Husky Tours
bild: Sweden Husky Tours

Följ med på en härlig, spännande hundspannstur, där du tas med på en fantastisk naturupplevelse. Efter ett skällande och ylande utan like blir det plötsligt alldeles tyst… Det enda som hörs är hundarnas andetag och ljudet av mjuka tassar, som banar väg genom den orörda snön. Du blir ett med hundarna som jobbar i harmoni med naturen precis som deras stamfäder gjort i över 4000 år.

Sweden Husky Tours finns i Björsjö (Korskrogen) som ligger 54 km från Lokatten Wärdshus, besök Sweden Husky Tours hemsida för mer information!

Snöskoter

Snöskoter
bild: Loos-Hamra skoterklubb

Loos-Hamra skoterklubb är en ideell förening som ansvarar för skötsel och underhåll av skoterlederna runt Loos och Hamra, klubben är ansluten till Nordic Area. Cirka 300 mil skoterleder från Dalarna till Härjedalen och Hälsingland. Detta gör att du som löser ett årskort hos Loos-Hamra Skoterklubb har tillgång till skoterleder i dessa områden.

Du kan nå Lokatten Wärdshus med snöskoter direkt från skoterleden i Los, besök klubbens hemsida för mer information!

Dåasens badplats

Dåasens badplats
bild: naturkartan.se

Välkommen till Dåasens badplats. Här kan du njuta av ett bad i Dåasen eller bara njuta av strand och natur! Här finns det en sandstrand med brygga, bord med sittplats för en härlig fikastund. Sen finns det självklart livboj på plats ifall olyckan skulle vara framme! Hjälp Loos-Hamra skoterklubbs frivilliga att hålla badplatsen rent och snyggt!

Dåasens badplats ligger bara 10 km från Lokatten Wärdshus.